Godine nisu važne – za trčanje nikad nije kasno!

Dobrobit
Prijateljica mi je pričala da je na nasipu srela jednu stariju gospođu trkačicu, malo su razgovarale i na kraju je ispalo da je gospođa stara kao prijateljičina baka, a razlika u njihovom izgledu je evidentna. Prijateljica (koja je tada šetala) je bila iznenađena i šokirana. Rekla sam joj: “To su ti zaista dobrobiti rekreacije i trčanja!”.

Trčanje je vječno
Volim trčanje
jer je trčanje cjeloživotni sport i hobi. Ne morate se ‘umiroviti’ već s 28 godina i niste stari s 29 jer, realno: niste stari! Nikad mi se nije sviđalo kako neki sportovi mijenjaju percepciju o mladosti i starosti u mislima ljudi: ima onih koji će misliti da su stari već s 45 i da trebaju nastaviti s gledanjem utakmica s kauča. Ne! Više od polovice trkača na maratonu u npr. New Yorku je starije od 40!
U trčanju ste uvijek dobrodošli, uvijek možete započeti s trčanjem: i s 10 godina i s 50 godina, a profesionalni trkači ostvaruju rezultate života u godinama u kojima se neki drugi prestaju profesionalno baviti sportom. Nije kasno ni za bavljenje ostalim rekreativnim sportovima, za svakog postoji nešto; n-i-k-a-d nije kasno, a sve je bolje od neaktivnosti i pasivnosti.

Ljubav na prvi pogled
Trčanju pristupite kao novom hobiju i kao novom izazovu u životu. Primjetit ćete da će vastrčanje ubrzo jako zavoljeti jer je nesebično, prima svakog u svoj zagrljaj i pružit će vammnogo nagrada, fizičkih i psihičkih. Neću ni spominjati koliko ćete vi zavoljeti trčanje. Nećete moći bez njega i postat će vaš cijeli svijet.

Terapija
Trčanje je fantastično utočište u nekom ludom danu, pretrpanom obvezama, poslom, rokovima, peglanjem, pospremanjem, učenjem… Tih pola sata ili sat će biti samo vaši i nitko vam ih neće moći oduzeti. U tom periodu ćete se maknuti od svoje svakodnevice i rutine, imat ćete mir samo za sebe, napunit ćete baterije i krenut ćete hrabro u nove životne pobjede.
Naravno, što ste stariji, to ste iskusniji i pametnije pristupate bavljenju sportom. Znate svoje mogućnosti i potrebe, ne forsirate se nepotrebno i uživate u svojoj terapiji.

Brojke ne lažu
Trčanje ne traži vječnu mladost i nešto stariji trkači mogu obarati rekorde u svojim dobnim skupinama. Kanadski atletičar Ed Whitlock je prva osoba na svijetu starija od 70 godina koja je istrčala maraton za manje od tri sata. Trčao je u mladosti pa prestao, a trčanju se ponovno vratio sa 40 godina. Najbolji rezultat je ostvario sa 73 godine kada je maraton istrčao u vremenu 2:54:48. Njegovo vrijeme je ekvivalent dvadesetogodišnjem trkaču s vremenom 2:03:57.
Hal Higdon je sa 52 godine istrčao maraton u vremenu 2:29:27. Carlos Lopes je postavio svjetskirekord u maratonu sa 38 godina na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu s vremenom2:09:21.
Harriette Thompson je 2015. godine postala najstarija žena na svijetu koja je istrčala maraton u vremenu 7:24:36, sa 92 godine.
Jedan od najpoznatijih i najstarijih trkača je Fauja Singh. Nadimak mu je Turbaned Tornado i ima104 godine te drži svjetske rekorde u svojoj dobnoj skupini. Njegov rekord u maratonu za skupinu 90+ je iz 2003. godine kada je sa 92 godine istrčao maraton u vremenu 5:40.
New York City Marathon 2015. godine je završilo 49 595 ljudi. U ženskoj kategoriji je pobijedilaMary Keitany sa 33 godine i vremenom 2:24:25, a u muškoj Stanley Biwott sa 29 godina i vremenom 2:10:34 (www.tcsnycmarathon.org/about-the-race/results/finisher-demographics).
Najviše prijavljenih trkača, koji su pritom uspješno završili, se nalazi u dobnim skupinama od 30 do 49 godina, ukupno 31 163 ljudi. U skupini 30 – 39 godina je 15 446 ljudi završilo maraton, a u skupini 40 – 49 godina završilo je 15 717 ljudi.
Naš najpoznatiji maratonac Drago Paripović nositelj je hrvatskog rekorda u polumaratonu s vremenom 1:03:47 (Lago di Garda, 1993. godine), a koji je ostvario sa 34 godine te hrvatskog rekorda u maratonu s vremenom 2:17:05 (Bologna, 1992. godine) koji je ostvario sa 33 godine. Na Zagrebačkom maratonu 2011. godine postao je prvak Hrvatske s vremenom 2:38:09 u 52 godini života.
Navedene brojke su apsolutna motivacija, a godine su samo broj.

Ovisnost
Nemojte dopustiti da vas okolina obeshrabri u novom hobiju. Budite odlučni. Uskoro ćete pronaći mnogo istomišljenika i prijatelja u velikoj trkačkoj zajednici koji će vam biti najveća potpora i oslonac. Kažu da je trčanje jedina ovisnost od koje ne trebate na odvikavanje i zato se u potpunosti prepustite čarima trčanja!

http://3sporta.com/godine-nisu-vazne-za-trcanje-nikad-nije-kasno/

Tekst je autorsko djelo autorice bloga valtrci.wordpress.com i kao takvo nije dozvoljeno njegovo neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s