PRIPREME ZA PROLJEĆE

Krenimo s pripremama, sat otkucava, a noge su nestrpljive!
Veljača je na svom početku i krajnje je vrijeme da započnete s provođenjem programa priprema za neki proljetni polumaraton, utrku na 5 ili 10 kilometara, a oni odvažniji mogu početi s pripremama za maraton. Naravno, ako ste to imali u planu. Budite precizni s planiranjem jer neki programi traju i do 16 tjedana. Sezona samo što nije krenula, a na rasporedu je pregršt utrka, za svakog ponešto.

Najosnovnije i najvažnije je da izaberemo neki kvalitetan program treninga koji će nas pripremiti za utrku. Nekima će biti lakše jer će se pripremati kroz škole trčanja, a neki će to činiti sami uz pomoć ‘guglanja’ i interneta. Pri samom odabiru moramo biti svjesni svoje fizičke spremnosti i kondicije, a nadasve realni. Nije realno da kao početnik, koji trči tek nekoliko mjeseci, biramo program priprema za maraton (iako je kod ljudi sve moguće i ljudsko tijelo je sposobno za čudesne stvari!). Svoje želje i htjenja moramo prilagoditi svom trkačkom iskustvu. Bit će vremena za duže dionice stoga ne treba ništa forsirati.

Ako nismo u školi trčanja, do svog programa priprema možemo doći preko iskusnijih kolega trkača ili putem interneta. Programi na internetu su jako zanimljivi, a postoje programi za početnike i za one napredne. U svakom programu su određeni tempo, vrste treninga i kilometraža po danima i iz tjedna u tjedan. Neki programi su već gotovi i unaprijed pripremljeni prema vremenu u kojem želimo završiti pa možemo izabrati program koji nam najviše odgovara (npr.http://www.coolrunning.com/engine/2/2_4/index.shtml), a u neke programe sami upisujemo datum i željeno vrijeme završetka utrke pa dobijemo kompletan izračun treninga, također iz tjedna u tjedan ( npr. http://www.marathonaustria.com/plan.asp ). Željeni i odabrani program trebamo isprintati, prepisati ili spremiti među knjižne oznake tako da nam uvijek bude pri ruci i na pameti.

Ako idemo na neku utrku prvi put, ne bismo se trebali toliko zamarati vremenom završetka utrke, nekim prebrzim tempom, trčanjem iznad svojih mogućnosti i sl. Najvažnije bi trebalo biti da utrku završimo te da se pritom dobro zabavimo. Ako i ne završimo, nije važno. Uvijek postoji nova utrka i novi početak!
Također, možemo biti trkač koji trči već godinama, a koji nije nikad bio na nekoj utrci (npr. jedan moj kolega trkač s nasipa koji sad ima preko 70 godina, a trči od svoje sedamnaeste godine, nije nikad bio na utrci) pa je u tom slučaju dobro da izaberemo plan i program za početnike jer će se ipak povećati tempo, tjedna kilomeraža i učestalost trčanja, a ponekad će to biti čak i do 6 puta tjedno. Uvijek je dobro napredovati postupno i nešto opreznije, ako se radi o nekoj novoj i drugačijoj zanimaciji i aktivnosti.

Trebamo izabrati i konačnu trkačku destinaciju. Ako idete prvi put na neku utrku, najbolje bi bilo da ta utrka bude blizu vašeg mjesta stanovanja. Blizina je važna, pogotovo u trenutku kada vam je nešto novo i nepoznato te kada ste uzbuđeni zbog samog starta na utrci. Nećete morati gubiti puno vremena i financija na putovanje i smještaj, organizaciju i orijentaciju u vremenu i prostoru. Doći ćete na poznato mjesto, a možete povesti hrpu prijatelja i rodbine koji će vam biti potpora za vrijeme trčanja, ali i prije i poslije (npr. osim što navijaju za vas, mogu vam čuvati stvari i dodati vodu/pivu/hranu nakon cilja).
Svi ćete se zabaviti pa će se sve pretvoriti u jedan zanimljivi i nesvakidašnji izlet.
Neki trkači vole utrke u gradovima i mjestima na kojima nisu nikada bili. Ima nešto i u nepoznatim destinacijama i rutama. Trčanje možemo iskoristiti kao medij preko kojeg ćemo ituristički upoznati mjesto, ako inače u slobodno vrijeme ne stignemo putovati. Također, nešto novo je zanimljivo jer nam na taj način brže prođe vrijeme koje provedemo trčeći. To naročito dobro dođe kada, primjerice, trčimo maraton.

U sam proces treninga možete uključiti i svoje bližnje i okolinu jer je to od velike pomoći. Na taj način ćete imati potporu i razumijevanje (npr. kada su u pitanju treninzi dužine vikendom zbog kojih ne možete na obiteljska druženja), ali i motivaciju da ne odustanete na prvim preprekama.
Ako niste vuk samotnjak, ne možete i ne želite trčati sami, a u vašem gradu postoji škola trčanjaili neki atletski klub, upišite se ili barem upoznajte s ostalim kolegama trkačima. Razgovarajte iučite od njih, nađite si trkačke partnere ili cijelu grupu trkačkih kolega. Takav oblik druženja osobito dobro dođe kod dužih dionica. Ne sramite se ni upoznavanja s kolegama trkačima koje susrećete na svojim trkačkim rutama. Svi smo tu da si međusobno pomažemo. Naravno, prijatelji i obitelj su velika potpora i uvijek će nas saslušati, no lakše je kad razgovaramo s nekim tko se bavi s istom aktivnošću ili tko prolazi isto što i mi.

Početak sezone i treninga je dobro razdoblje za osvježenje trkačkog ormara te za kupovinu nove sportske opreme i tenisica, pogotovo ako su stare tenisice već iznošene i dotrajale. Tenisice će se do utrke u potpunosti prilagoditi našem stopalu i našim potrebama, a što znači da nas neće razočarati u trenutku nastupa. Upravo iz tog razloga nikako ne treba kupovati odjeću i obuću za utrku samo par dana prije. Na dan utrke trebamo biti u potpunosti spremni, bez nepotrebnih iznenađenja.

U cijelom procesu priprema bi trebali uživati i to će vas definitivno malo promijeniti kao trkača i kao osobu. Uvijek moramo ostati otvorenog uma. Programi su izvrsna stvar, no ponekad je potrebno da slušamo sebe i svoje tijelo: na taj način ćemo zasigurno uspješno završiti utrku i poželjeti još.

http://www.3sporta.com/10227_krenimo-s-pripremama-sat-otkucava-noge-su-nestrpljive.html

Tekst je autorsko djelo autorice bloga valtrci.com i kao takvo nije dozvoljeno njegovo neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s