JUTARNJI TRENING – jednima najveći užitak drugima najveća muka

Trčanje ranom zorom, prije svih dnevnih zadataka i okupacija, san je svakog trkača, no u tome ne uspijevaju svi s lakoćom. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako od ‘spavalice’ postati ‘ranoranioc’.

20160821_075220

KRENITE

Ako želite trčati, najjednostavnije je da samo – krenete. Ne trebate raditi opsežne mentalne pripreme od nekoliko mjeseci ili tjedana, ne čekajte 1.1., početak mjeseca ili ponedjeljak. Kada donesete odluku, odmah navijte sat za iduće ujutro, bez previše razmišljanja, otezanja i filozofije. Probijte led, samo krenite! Prvo jutro će biti najteže, no krenut ćete i s ranijim odlascima na spavanje. Postupno ćete se navikavati na novu najdražu aktivnost.

 

SPAVANJE I RASPORED

San je od esencijalne važnosti za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka.Nedostatak kvalitetnog i redovitog sna utječe na povećanu razinu stresa i kilograma, smanjuje produktivnost, pamćenje i koncentraciju, oslabljuje imunitet, povećava rizik od depresije, dijabetesa te od bolesti srca. Organizmu je obično potrebno pružiti između 7 – 8 sati kvalitetnog sna pa ne možemo očekivati da ćemo se s lakoćom ustati u 5 ujutro i odraditi trening ako smo otišli na spavanje poslije ponoći. Napravite raspored spavanja i držite ga se, neka vam postane rutina, a tada će vam i ustajanje u cik zore postati lakše i energičnije, baš kao i jutarnji trening.

 

BUDILICA

Slušajte svoju budilicu i ustanite na prvo zvono. Ako aktivirate ‘snooze’ opciju i ako produžite ostanak u krevetu, skraćujete vrijeme provedeno na trčanju. Osim toga, kada jednom krene ‘snooze’ igra, ona ne staje lako. Nakon nekog vremena postaje naporna, a vi naposljetku racionalno odlučujete ne otići na trening jer ste izgubili dragocjenih 25 – 30 minuta, kasnite i to više nije to. Isto tako, može se dogoditi da u polusnu slučajno ugasite ‘snooze’ pa postoji mogućnost da prespavate. Prema stručnjacima, opcija ‘snooze’ remeti kvalitetan san i odmor pa ju je bolje izbjegavati. Možda vam pomogne potpuno nova budilica izvan mobitela  koju ćete početi slušati odmah.
ORGANIZACIJA

Razmislite o tome što vam sve treba za brže buđenje i trening pa svepripremite noć prije kako ujutro ne bi nepotrebno gubili vrijeme tražeći stvari po cijelom domu i kako ne bi probudili sve ukućane. Pripremite svu opremu i uređaje koje nosite sa sobom. Neki čak preporučuju spavanje u odjeći za trčanje. 🙂  Organizacija će vam omogućiti učinkovitost i siguran odlazak na trening. Također, skraćujete vrijeme od buđenja do treninga, a produžujete vrijeme koje imate za trčanje.

 

TRKAČKI PARTNER

Vašem jutarnjem treningu može doprinijeti trkački partner. Dogovori s trkačkim partnerom moraju biti ‘svetinja’: morate se pojaviti udogovoreno vrijeme bez kašnjenja. Prema trkačkom partneru morate imati odgovornost i poštovanje, ali i prema sebi te prema treningu.

S trkačkim partnerom (ili partnerima) je ujedno i zanimljivije na treninzima: nije dosadno i monotono, pratite međusobni tempo, zajedno svladavate prepreke, izmjenjujete trkačka iskustva, dijelite sreću i ponos nakon odrađenog treninga. Trkački partner je vaša osobna živa aplikacija i svjedok vašeg napretka. Nema boljeg od toga!

JUTARNJI TRENING – jednima najveći užitak drugima najveća muka

Tekst je autorsko djelo autorice bloga valtrci.com i kao takvo nije dozvoljeno njegovo neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s