LANCIMA PO SNIJEGU I LEDU

Volim trčanje po hladnijim vremenskim uvjetima i trčanje po magli, minusu i snijegu mi nikada nije bio problem. Počela sam još više uživati kada mi se ispunila dugogodišnja želja i kada sam za jedan Božić dobila Yaktrax ‘lance’ za snijeg. ‘Lanci’ (dereze / žabice) se stavljaju na tenisice i omogućuju sigurno te samouvjereno hodanje i trčanje po snijegu i ledu. Divno.


12342400_562755707215159_7854127526371195160_n

Yaktrax je osnovao jedan avanturist i zaljubljenik u prirodu. Istražujući Himalaju, susreo sa pripadnikom Sherpi koji je nesmetano hodao klizavom i zaleđenom površinom. To što je Sherpa imao na nogama je našeg zaljubljenika u prirodu inspiriralo na revolucionarno otkriće i tako je nastao Yaktrax.

Kompanija Yaktrax je ime dobila prema jaku, izdržljivoj i otpornoj životinji koja obitava i živi na Tibetu te koja ima siguran i čvrst hod.

Yaktrax postoji u više modela i varijanti: XTR, RUN, PRO, WALK, WALK+, HEEL TRAX i SKI. Moj model je PRO. XTR pomažu pri planinarenju i istraživanju kroz zimske mjesece, RUN sadrže kombinaciju lanaca i šiljaka za nesmetano trčanje po snijegu i ledu, PRO su za hodanje i trčanje, WALK su originalan Yaktrax dizajn za hodanje po snijegu i ledu, mogu ga koristiti djeca za odlazak do škole i umirovljenici, smanjuje rizik od ozljeda i padova, WALK+ imaju istu namjenu kao i prethodno spomenuti WALK, ali su lakši i s malo drukčijim dizajnom, HEEL TRAX imaju glavni dio protiv klizanja na peti i stavljaju se na cipele i radne čizme, idealni su za građevinske radnike i sve one koji dosta vremena provode vani, a model SKI se stavljaju na skijaške čizme kako bi omogućili lakše hodanje.

Osobno sam priželjkivala model PRO jer ipak ima malo širu namjenu od modela RUN. Model PRO služi i za trčanje, ali isto tako može biti i za lagano hodanje, duže šetnje po šumi, brijegu, planini… dakle, baš za potpuno uživanje u prirodi. Ako npr. zimi idem na trčanje na nasip moram prehodati dio puta do samog nasipa i Yaktrax PRO uvijek dobro dođu.

20151214_132922

Yaktrax garantira osjećaj hodanja i trčanja kao po suhim površinama. ‘Lanci’ se jako lako stavljaju na obuću tj. na tenisicu (prvo prsti pa peta) i dosta su čvrsti, dobro prijanjaju, mogu se odlično namjestiti i fiksirati na gornji dio tenisice i na džon, a jako su lagani, uopće ih ne osjetim na nogama.

Svi Yaktrax modeli dolaze u više veličina, npr. PRO model postoji u veličinama S (38-40), M (41-43), L (44-46) i XL (46+) i da naglasim, univerzalni su, dakle i za žene i muškarce su jednaki modeli, nema neke posebne podjele kao npr. kod tenisica za trčanje. Yaktrax PRO ima patentirane SkidLock čelične spirale od 1.4 mm, koje omogućavaju trenje od 360 stupnjeva po snijegu i ledu, a može se nositi na temperaturama do –40 stupnjeva!

tumblr_o0dhuoqtxy1ullinro1_1280

Prezadovoljna sam svojim Yaktrax ‘lancima’ i volim ih koristiti. S njima niti jedna ruta nije teška, sve se čini lako i zabavno. Moram vas upozoriti da u njima ne hodate previše po svojim domovima: na pločicama je dosta klizavo, a parkete bi mogli izgrebati.

Cijena Yaktrax PRO modela je 30 dolara preko njihove stranice, a na domaćem tržištu se, prema mojim informacijama, trenutno ne mogu naći, tako da ćete morati naručivati iz inozemstva.

Ne dopustite da vas snijeg potjera na traku za trčanje i u zatvoreni prostor. Uživajte slobodno u prirodi po svim vremenskim uvjetima i samo trčite!

* Slične verzije dostupne u Hrvatskoj:

http://www.decathlon.hr/2579-krplje-i-dereze

http://www.iglusport.hr/katalog/_ZO31-13/Dereze%20gradske,%20%C5%BEabice

http://www.vrhunac.hr/oprema/dereze.html

https://www.mall.hr/dereze

https://www.jeftinije.hr/L2/203/planinarenje-i-penjanje/oprema-za-snijeg-led

http://bimsport.com/kategorija/sportska-oprema/planinarske-alpinisticke-dereze-penjacka-oprema/

Tekst je autorsko djelo autorice bloga valtrci.com i kao takvo nije dozvoljeno njegovo neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.

Članak je objavljen na 3sporta.com.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s