TRKAČKE PROLJETNE PRIPREME I OTVORENOST UMA

Krenimo s pripremama, sat otkucava, a noge su nestrpljive!
Usred veljače smo: krajnje je vrijeme da započnete s provođenjem programa priprema za neki proljetni polumaraton, utrku na 5 ili 10 kilometara, a oni odvažniji mogu početi s pripremama za maraton. Naravno, ako ste to imali u planu. Budite precizni s planiranjem jer neki programi traju i do 16 tjedana. Sezona samo što nije krenula, a na rasporedu je pregršt utrka, za svakog ponešto.

Prvenstveno, važno je odabrati kvalitetan program treninga koji će nas pripremiti za utrku. Nekima će biti lakše jer će se pripremati kroz škole trčanja, a neki će to činiti sami uz pomoć ‘guglanja’ i interneta. Pri samom odabiru moramo biti svjesni svoje fizičke spremnosti i kondicije, a nadasve realni. Nije realno da kao početnik, koji trči tek nekoliko mjeseci, biramo program priprema za maraton (iako je kod ljudi sve moguće i ljudsko tijelo je sposobno za čudesne stvari!). Svoje želje i htjenja moramo prilagoditi svom trkačkom iskustvu. Bit će vremena za duže dionice stoga ne treba ništa forsirati.

9txtjeismae2ruo4nkpll4kq0dosmlf0-xnnq0

Ako nismo u mogućnosti upisati školu trčanja, do svog programa priprema možemo doći preko iskusnijih kolega trkača ili uz pomoć interneta. Programi na internetu su jako zanimljivi, a postoje programi za početnike i za one napredne. U svakom programu su određeni tempo, vrste treninga i kilometraža po danima i iz tjedna u tjedan. Neki programi su već gotovi i unaprijed pripremljeni prema vremenu u kojem želimo završiti pa možemo izabrati program koji nam najviše odgovara (npr. ovdje), a u neke programe sami upisujemo datum i željeno vrijeme završetka utrke pa dobijemo kompletan izračun treninga, također iz tjedna u tjedan ( npr. ovdje). Željeni i odabrani program trebamo isprintati, prepisati ili spremiti među knjižne oznake tako da nam uvijek bude pri ruci i na pameti. 🙂

img_20161009_150050

Ako idemo na neku utrku prvi puta, ne bismo se pretjerano trebali zamarati vremenom završetka utrke, nekim prebrzim tempom, trčanjem iznad svojih mogućnosti i sl. Najvažnije bi trebalo biti da utrku završimo te da se pritom dobro zabavimo. Ako i ne završimo, nije važno. Uvijek postoji nova utrka i novi početak! 🙂

Također, možemo biti trkač koji trči već godinama, a koji nije nikad bio na nekoj utrci (npr. jedan moj dragi kolega trkač s nasipa koji sada ima preko 70 godina, a počeo je trčati sa 17) pa je u tom slučaju dobro izabrati plan i program za početnike jer će se ipak povećati tempo, tjedna kilomeraža i učestalost trčanja, a ponekad će to biti čak i do 6 puta tjedno. Uvijek je dobro napredovati postupno i nešto opreznije, ako se radi o nekoj novoj i drugačijoj zanimaciji i aktivnosti.

Trebamo izabrati i konačnu trkačku destinaciju. Ako idete prvi puta na neku utrku, najbolje bi bilo da ta utrka bude blizu vašeg mjesta stanovanja. Blizina je važna, pogotovo u trenutku kada vam je nešto novo i nepoznato te kada ste uzbuđeni zbog samog starta na utrci. Nećete morati gubiti puno vremena i financije na putovanje i smještaj, organizaciju i orijentaciju u vremenu i prostoru. Doći ćete na poznato mjesto, a možete povesti hrpu prijatelja i rodbine koji će vam biti potpora za vrijeme trčanja, ali i prije i poslije (npr. osim što navijaju za vas, mogu vam čuvati stvari i dodati vodu/pivu/hranu nakon cilja).
Svi ćete se zabaviti pa će se sve pretvoriti u jedan zanimljivi i nesvakidašnji izlet.
Neki trkači vole utrke u gradovima u kojima nisu nikada bili. Ima nešto i u nepoznatim destinacijama i rutama. Trčanje možemo iskoristiti kao medij preko kojeg ćemo i turistički upoznati mjesto, ako inače u slobodno vrijeme ne stignemo putovati. Također, nešto novo je zanimljivo jer nam na taj način brže prođe vrijeme koje provedemo trčeći. To naročito dobro dođe kada, primjerice, trčimo maraton.

img_20161011_102054

U sam proces treninga možete uključiti i svoje bližnje i okolinu jer je to od velike pomoći. Na taj način ćete imati potporu i razumijevanje (npr. kada su u pitanju treninzi dužine vikendom zbog kojih ne možete na obiteljska druženja), ali i motivaciju da ne odustanete na prvim preprekama.

Ako niste vuk samotnjak te ne možete i ne želite trčati sami, a u vašem gradu postoji škola trčanja ili neki atletski klub, upišite se ili barem upoznajte s ostalim kolegama trkačima. Razgovarajte i učite od njih, nađite si trkačke partnere ili cijelu grupu trkačkih kolega. Takav oblik druženja osobito dobro dođe kod dužih dionica. Ne sramite se ni upoznavanja s kolegama trkačima koje susrećete na svojim trkačkim rutama. Svi smo tu da si međusobno pomažemo. Naravno, prijatelji i obitelj su velika potpora i uvijek će nas saslušati, no lakše je kad razgovaramo s nekim tko se bavi s istom aktivnošću ili tko prolazi isto što i mi.

img_20170205_111207_879

Početak sezone i treninga je dobro razdoblje za osvježenje trkačkog ormara te za kupovinu nove sportske opreme i tenisica, pogotovo ako su stare tenisice već iznošene i dotrajale. Tenisice će se do utrke u potpunosti prilagoditi našem stopalu i našim potrebama, a što znači da nas neće razočarati u trenutku nastupa. Upravo iz tog razloga nikako ne treba kupovati odjeću i obuću za utrku samo par dana prije. Na dan utrke trebamo biti u potpunosti spremni, bez nepotrebnih iznenađenja.

16711620_780399512117443_6460217451824002744_n

U cijelom procesu priprema bi trebali uživati i to će vas definitivno malo promijeniti kao trkača i kao osobu. Uvijek moramo ostati otvorenog uma. Programi su izvrsna stvar, no ponekad je potrebno slušati sebe i svoje tijelo: na taj način ćemo zasigurno uspješno završiti utrku i poželjeti još.

Like me on Facebook!
Photos: val_dur

Tekst je autorsko djelo autorice bloga valtrci.com i kao takvo nije dozvoljeno njegovo neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.

*članak je objavljen na 3sporta.com

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s