RECENZIJA // GARMIN FORERUNNER 630

Garmin Forerunner 630 na tržište dolazi krajem 2015. godine. Riječ je o uređaju koji je dizajniran prvenstveno za trkače, a sadrži sve potrebne karakteristike koje čine kvalitetan i pouzdan sportski sat, ali i puno više od toga.

IMG_20170526_114609_671

TEHNIČKE ZNAČAJKE I IZGLED

Garmin Forerunner 630 teži 44 grama, dimenzije su mu 45 mm x 45 mm x 11,7 mm, a veličina zaslona je promjera 31,1 mm (1,23″). Zaslon je u boji, interaktivni/touchscreen, čitljiv na sunčevoj svjetlosti, transreflektivan uz MIP memoriju (memory-in-pixel), a rezolucija mu je 215 x 180 piksela. Objektiv je izrađen od stakla, a remen je silikonski. Sat je vodootporan do 50 metara dubine. Baterija traje do 4 tjedna kada se Forerunner 630 koristi kao sat te do 16 sati u GPS načinu rada. Punjač je u obliku USB kabla koji spajate s vašim računalom i sa satom. Uz uređaj postoji i traka za mjerenje pulsa: HRM-Run™ senzor pulsa.

IMG_20170531_003629_776IMG_20170531_003600_653

Sat je jednostavan za uporabu uz dva gumba s lijeve i dva gumba s desne strane, a na svakom gumbu je ugravirana pripadajuća funkcija. Dodatak je ‘touchscreen‘ opcija na zaslonu što znači da možete dodirom prolaziti kroz izbornik. Aktivnosti koje možete odabrati su trčanje na otvorenom, trčanje u zatvorenom, trčanje – utrka, biciklizam i drugo. FR630 prikazuje nadmorsku visinu, puls, tempo, vrijeme, brzinu i učinkovitost treninga.

Uređaj ima oznaku ANT+™ što znači da ga možete upariti s trakom za mjerenje pulsa te s biciklističkim senzorima. Osim toga, sat možete upariti sa svojim pametnim telefonom te tako sve notifikacije poput poruka i emailova stižu na Forerunner 630. Na mobitel s Android ili iOS sustavom možete instalirati Garmin Connect aplikaciju koju ćete povezati s vašim satom. Uređaj ima ugrađen Wi-Fi pa ćete se brzo spojiti s aplikacijom. Kroz aplikaciju ćete dobiti detaljan pregled svih vaših aktivnosti: prosječnu brzinu kretanja, maksimalnu brzinu, prosječni tempo, prosječni i maksimalni puls, minimalnu i maksimalnu nadmorsku visinu, kalorije, kadencu, prosječnu dužinu koraka, prosječno vrijeme dodira s tlom i balans, okomitu i vertikalnu oscilaciju itd. Također, Garmin Connect je ujedno besplatna online fitness zajednica preko koje možete pratiti svoj napredak i dijeliti ga na društvenim mrežama.

FR630 posjeduje GLONASS i GPS tehnologiju koja pruža precizno praćenje aktivnosti. Sat nudi širok raspon mogućnosti, a neke od njih su: vodič kroz staze i navigacija koja omogućava vraćanje na početnu točku, brojač koraka, traka (ne)aktivnosti, automatski cilj (uređaj pamti razinu aktivnosti te određuje ciljni broj koraka u danu), praćenje spavanja (uređaj prati ukupno vrijeme spavanja kao i razdoblja nemirnog i dubokog sna), Virtual Partner® i Virtual Racer™ (treniranje s digitalnom ‘osobom’), stres test (mjeri se prema pulsu), potrošnju kalorija, laktatni prag, izračun VO2 max (što je broj veći, veća je i vaša kondicija), savjete za oporavak (vrijeme koje je potrebno provesti odmarajući se prije iduće aktivnosti), kontrola glazbe, aplikacija Connect IQ™ (mogućnost preuzimanja izgleda sata, podatkovnih polja, widgeta i aplikacija), a aplikacija Garmin Face-It™ omogućuje korištenje fotografija s vašeg mobilnog uređaja za pozadinske slike na satu.


SUBJEKTIVNO MIŠLJENJE

Garmin Forerunner 630 je pravi sportski sat, ali ga zbog lijepog i nenametljivog dizajna, možete nositi u svakoj prilici. Koristila sam ga prvenstveno za trčanje na otvorenom. Odabirom aktivnosti satu je potrebno nekoliko sekundi kako bi se aktivirao GPS.

Na ekranu sata su prikazani tempo, vrijeme i udaljenost, a možemo vidjeti i zonu pulsa, trenutne otkucaje srca i potrošnju kalorija. Nakon završenog i spremljenog treninga možete pregledati sažete rezultate treninga. Opširnije podatke možete vidjeti preko Garmin Connect aplikacije nakon što ste Forerunner 630 povezali s mobitelom i izvršili sinkronizaciju.

FR630 je vrlo lagan, na ruci ga ne osjetite, a možete ga nositi čak i dok spavate, bez poteškoća. Za vrijeme aktivnosti uređaj čvrsto i pouzdano stoji na zapešću. Remen se sastoji od mnoštva rupica, možete ga optimalno namjestiti te zato ne zadržava znoj u velikoj mjeri jer rupice omogućuju ventilaciju. Sat je vrlo pregledan i jednostavan za uporabu. Kroz izbornike se prolazi s lakoćom, možete ga koristiti i bez uputstva. Novost mi je bila traka za mjerenje pulsa koja se stavi oko prsnog koša. Na prvom trčanju mi je bilo neobično jer nisam nikada trčala s trakom, no brzo sam se prilagodila. Traku je samo potrebno dobro namjestiti i zategnuti pa ju nećete ni osjetiti. Mjerenje pulsa preko trake je vrlo pouzdano jer se ona nalazi na samom ‘izvoru’ očitavanja. Mnogi trkači se i danas, unatoč pojavi mnogih uređaja koji mjere puls na zapešću, najviše oslanjaju na ovu metodu kao najtočniju.

IMG_20170531_003421_785IMG_20170531_003339_387

Garmin Forerunner 630 je sportski sat idealan za aktivne i srednje aktivne trkače. FR630 će vas, uz aplikaciju Garmin Connect, natjerati da posvetite pažnju svojim rezultatima, statistici i trčanju prema zonama pulsa. FR630 pruža pregršt opcija i ne može dosaditi. Svaki trening će vam biti novi izazov i bolji od prethodnog jer ćete konstantno stremiti većem napretku. Ako želite kvalitetan sportski sat koji nudi mnoštvo informacija i mogućnosti, Forerunner 630 je sat za vas. Preporučena maloprodajna cijena za Forerunner® 630 iznosi 3.200,00 kn, a preporučena maloprodajna cijena Forerunner® 630 Bundle paketa (uključen HRM-Run monitor) iznosi 3.590,00 kn. Obratite pažnju na česte akcije i popuste na ovaj uređaj. Veselimo se treninzima uz Garmin!

IMG_20170518_094913_387

SPECIFIKACIJE

Veličina kućišta, ŠxDxV // 45 x 45 x 11,7 mm
Dimenzije // 45 x 45 x 11,7 mm
Težina // 44 g
Vodootporan // Da (50m)
Baterija // punjiva litij-ionska baterija
Veličina zaslona, Š x V // promjer 31,1 mm (1,23″)
Rezolucija zaslona, Š x V // 215 x 180 piksela
Trajanje baterije // do 4 tjedna kada se koristi kao sat // do 16 sati uz GPS način rada
Ugrađena memorija // Podaci o 200 sati aktivnosti
Cijena // 3.200 kuna (sat) // 3.590 kuna (sat + HRM-Run monitor)

Web // Garmin Hrvatska // Forerunner 630

Like me on Facebook – Val Trči!
Instagram: val_dur

Objava je autorsko djelo autorice bloga valtrci.com i kao takvo nije dozvoljeno neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s