RECENZIJA // GARMIN FENIX 5S – Ljubav na prvi otkucaj!

Garmin Fenix 5S na tržište dolazi u ožujku 2017. godine, a nedugo nakon toga stiže i na police naših trgovina. Fenix 5S je GPS multisport uređaj s mjerenjem pulsa na zapešću, namijenjen ženama, ali i svima onima koji vole manje dimenzije satova. Fenix 5S sadrži sve potrebne karakteristike koje čine kvalitetan i pouzdan sportski sat, ali i puno više od toga. Puno više…

IMG_20170725_163922_288

TEHNIČKE ZNAČAJKE I IZGLED

Fenix 5S teži 67 grama, dimenzije su mu 42 x 42 x 15 mm, a veličina zaslona je 27,94 mm (1,1”). Zaslon je u boji, čitljiv na sunčevoj svjetlosti, transreflektivan uz MIP memoriju (memory-in-pixel), a rezolucija mu je 218 x 218 piksela. Objektiv je izrađen od stakla, a postoji i verzija od safirnog kristalnog stakla. Okvir je izrađen od nehrđajućeg čelika, a remen može biti silikonski, čelični ili od brušene kože. Težina uređaja s čeličnim remenom je 125 grama. Silikonski remeni dolaze u raznim bojama, a uz opciju QuickFit™ mijenjanje remena je brzo i jednostavno. Također, kompatibilni su i s Fenix 3 serijom. Sat je vodootporan do 100 metara dubine (10 ATM). Baterija traje do 9 dana kada se Fenix 5S koristi kao pametni sat te do 14 sati u GPS načinu rada, a u UltraTrac™ načinu rada do 35 sati (bez mjerenja pulsa na zapešću). Punjač je u obliku USB kabla koji spajate s vašim računalom i sa satom.

IMG_20170726_130023_653
IMG_20170928_100316_330

Uređaj je vrlo jednostavan za uporabu i prati sve dnevne aktivnosti, ali i spavanje (prati ukupno vrijeme spavanja te razdoblja nemirnog i dubokog sna). Fenix 5S prikazuje broj koraka, potrošene kalorije, broj prijeđenih stepenica (katova), otkucaje srca, udaljenost, traku aktivnosti (aktivira se kroz određeni period neaktivnosti), cilj (zadani broj koraka u danu dobiven prema vašoj prošloj aktivnosti) itd. Senzori koje postoje na uređaju su: GPS, GLONASS, Garmin Elevate™ mjerač pulsa na zapešću, barometarski visinomjer, kompas, žiroskop, brzinomjer (izračunava udaljenost kad vježbate u zatvorenom bez upotrebe nožnog senzora) i termometar. Osim što možete koristiti mjerač pulsa na zapešću, uređaj možete upariti i s trakom za mjerenje pulsa koja se stavlja oko prsa.

Ovaj uređaj je i ‘pametni’ sat na koji možete primati sve dnevne notifikacije, poruke i pozive, WhatsApp poruke i pozive te e-mailove. Osim toga, kompatibilan je s iPhone®, Android™ i  Windows® sustavom te s Garmin Connect™ Mobile aplikacijom. Kroz aplikaciju ćete dobiti detaljan pregled svih vaših aktivnosti: prosječnu brzinu kretanja, maksimalnu brzinu, prosječni tempo, prosječni i maksimalni puls, minimalnu i maksimalnu nadmorsku visinu, kalorije, kadencu, prosječnu dužinu koraka, prosječno vrijeme dodira s tlom i balans, okomitu i vertikalnu oscilaciju itd. Također, Garmin Connect je ujedno besplatna online fitness zajednica preko koje možete pratiti svoj napredak i dijeliti ga na društvenim mrežama. Osim na Garmin Connect aplikaciju, svoje podatke možete stavljati i na druge aplikacije, poput aplikacije Strava.

Povezivost je moguća uz Bluetooth® Smart te ANT+®, a opcija Wi-Fi® postoji samo uz Sapphire verziju. Pomoću opcije Connect IQ™ možete ‘skinuti’ željeni izgled zaslona, podatke i još mnoge druge widgete i aplikacije, a uz opciju Face It™ možete personalizirati izgled samog sata.

Na uređaju se s desne strane nalaze dva gumba (opcije naprijed i natrag) te tri gumba s lijeve strane (opcije gore i dolje, listanje kroz meni, pozadinsko svjetlo, prečaci do određenih podataka poput broja koraka, potrošenih kalorija, vremenske prognoze itd.).
Aktivnost se pokreće gornjim desnim gumbom te listanjem do željenog sporta. Aktivnosti koje možete odabrati su trčanje, biciklizam, vodeni sportovi, skijanje, golf, a ako neka aktivnost nedostaje, možete ju sami postaviti putem aplikacije ili direktno na samom uređaju. Ako sami postavljate željenu aktivnost, možete dodati posebna upozorenja, automatsko mjerenje kruga, 3D udaljenost, automatsku stanku, metronom te prikaz određenih podataka za vrijeme obavljanja aktivnosti. Također, ako želite sami stvarati svoje treninge, možete to učiniti pomoću Garmin Connect portala, a trening zatim šaljete na svoj uređaj.

Uvid u aktivnosti pruža mnoge zanimljivosti. Primjerice, možete pratiti vaš VO2 max (što je broj veći, veća je i vaša kondicija), laktatni prag (analizom vašeg tempa i pulsa procjenjuje točku u kojoj se vaši mišići počinju brzo umarati) i preporučeno vrijeme oporavka. Opcija ‘Training Status‘ (status treniranja) omogućuje vam da saznate trenirate li učinkovito praćenjem podataka o vašem treniranju, uključujući maksimalni VO2 i anaerobni prag, a opcija ‘Training Load‘ (opterećenje treniranja) prikazuje jeste li u tjednu trenirali dovoljno, previše ili premalo, odnosno, kombinira podatke o pulsu i maksimalnom VO2 te tako ocjenjuje intenzitet vašeg vježbanja u periodu od 28 dana kako biste bili sigurni da se nalazite u optimalnom rasponu za postizanje svojih ciljeva. Također, postoji prikaz aerobne i anaerobne vrijednosti svake aktivnosti te HRV stres test (mjeri otkucaje srca dok stojite te procjenjuje vašu razinu stresa na skali od 1 do 100; niža brojka označava nižu razinu stresa).


SUBJEKTIVNO MIŠLJENJE

Zaljubljena sam jako! Najviše! ❤ Garmin Fenix 5S je pravi sportski sat, a zbog odličnog dizajna ga možete nositi u svakoj prilici. Koristila sam ga prvenstveno za trčanje na otvorenom. Odabirom aktivnosti satu je potrebno samo nekoliko sekundi kako bi se aktivirao GPS.

IMG_20170730_231322_295IMG_20170807_231418_050

Fenix 5S je vrlo lagan i ugodan za nošenje, na ruci ga ne osjetite, a možete ga nositi čak i dok spavate, bez poteškoća. Uređaj je neslužbeno namijenjen nježnijem spolu, odnosno, sportašima koji imaju uže zapešće, ali zapravo ga mogu koristiti svi koji ne žele glomazan, težak i robustan sat.

IMG_20170816_235214_231IMG_20170821_213234_348

Za vrijeme aktivnosti uređaj čvrsto i pouzdano stoji na zapešću. Remen se sastoji od mnoštva rupica te ga možete optimalno namjestiti. Sat je vrlo pregledan i jednostavan za uporabu. Kroz izbornike se prolazi s lakoćom, možete ga koristiti i bez uputstva. Uređaj ima sve iste aktivnosti kao i Fenix 5, a razlika je u veličini, rezoluciji i trajanju baterije.

IMG_20170804_232937_307IMG_20170814_232936_112

Fenix 5S je odličan izbor za sve vrlo aktivne sportaše jer pruža pregršt opcija i iscrpne detalje svakog treninga. Uređaj će vas, uz aplikaciju Garmin Connect, natjerati da posvetite više pažnje svojim rezultatima, statistici i trčanju prema zonama pulsa. Svaki trening će vam biti novi izazov i bolji od prethodnog jer ćete konstantno stremiti većem napretku uz veliku dozu oduševljenja! Ako želite kvalitetan sportski sat koji nudi mnoštvo informacija i mogućnosti, Fenix 5S je sat za vas. Ovaj ‘savršeni stroj’ ima i nedostatak, a to je, naravno, cijena pa obratite pažnju na akcije i popuste. Preporučena maloprodajna cijena Fenix 5S sata iznosi 4.775 kuna, a možete ga pronaći u svim ovlaštenim trgovinama. Imajte na umu da je Garmin sinonim za najvišu i najbolju kategoriju sportskih uređaja stoga se uloženo višestruko isplati. Veselimo se treninzima uz Garmin! Woohoo! 🙂

IMG_20170828_134054_679

SPECIFIKACIJE

Veličina kućišta, ŠxDxV // 42 x 42 x 15 mm
Težina // 67 g (silikonski remen) // 125 g (čelični remen)
Vodootporan // Da (10 ATM)
Veličina zaslona, Š x V // promjer 27,94 mm (1,1″)
Rezolucija zaslona, Š x V // 218 x 218 piksela
Trajanje baterije // do 9 dana kada se koristi kao pametni sat // do 14 sati u GPS načinu rada
Ugrađena memorija // 64 MB
Cijena // 4.775 kuna

Web // Garmin Hrvatska // Fenix 5S

Like me on Facebook – Val Trči!
Instagram: val_dur

Objava je autorsko djelo autorice bloga valtrci.com i kao takvo nije dozvoljeno neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s