INTERVJU // SANJA KAVAZ – JAHORINA ULTRA TRAIL 2018.

Ove godine očekuje nas već četvrto izdanje utrke Jahorina Ultra Trail u susjednoj Bosni i Hercegovini. Detalje o natjecanju, stazama, prirodi i još mnogo zanimljivosti ispričala mi je jedna od organizatorica, fantastična i nezaustavljiva: Sanja Kavaz!

2018-02-17-17-29-33
Foto: Sanja Kavaz 


Draga Sanja, od našeg posljednjeg razgovora prošlo je već godinu dana (prvi intervju sa Sanjom možete pročitati ovdje). Koje su novosti u tvom životu? Što bi posebno izdvojila? Jesi li imala vremena za trčanje i utrke koje si planirala?

Dosta stvari se promijenilo od našeg posljednjeg razgovora, a najočiglednija je da sad imam 6-7 kg više što je rezultat laganijeg tempa i trkačkog i životnog. 2017. mi je bila jako zahtjevna i dinamična tako da sam u ovu godinu ušla s drugačijim prioritetima – odmor i regeneracija na prvom mjestu. No i uz sav napor, prošlu godinu sam zaista uživala jer sam bila na sjajnim trkama, a s Jahorina Ultra Trailom smo napravili iskorak koji je bio vrijedan truda. Istrčala sam tri trke na 100 km, tačnije na 100 milja Istre sam završila plavu stazu dugu 108 km, na Ultra Trailu du Mont Blanc sam završila CCC dug 100 km i na Cappadocija Ultra Trailu 120 km. U međuvremenu sam trčala i na Lavaredo Ultra Trailu 48 km, na Ultra Trailu Hungary 54 km i Vučko Trailu 40 km. Za Istru sam se baš spremala i jako sam ponosna što sam tu trku završila za 17:34. Ostale sam uklapala uz organizaciju Jahorina Ultra Traila pa rezultatski mi nisu značile mnogo mada je bilo lijepih plasmana. Međutim, svako od tih iskustava mi je važno na svoj način, a ako bih nešto od toga trebala izdvojiti, onda je to svakako UTMB.


Čestitke na uspjesima! Vrijedno radite i na ovogodišnjem četvrtom izdanju Jahorina Ultra Traila. Molim te, predstavi nam taj izniman projekt.

Jahorina Ultra Trail je najveće bh takmičenje u trail trčanju u okviru kog ćemo 27-29.07.2018. godine, na stazama koje povezuju Jahorinu s Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem organizovati četiri trke različite dužine: Mini, Midi, Maxi i Ultra Trail. Kao organizatori jako puno radimo i na promociji trail trčanja jer smo sad već postali nekakva lokomotiva za dalji razvoj ovog sporta u Bosni i Hercegovini.

Naše staze su navigirane najljepšim dijelovima planina koje su okosnica trenutnog i budućeg razvoja outdoor ponude Sarajevsko-romanijske regije. One povezuju atrakcije poput uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću, pa čak i Baščaršiju. Tri naše trke (Mini, Maxi i Ultra) imaju kružnu stazu što odgovara i trkačima a nama omogućava lakšu organizaciju, koordinaciju i kontrolu. Midi Trail je trka koja tradicionalno startuje u Sarajevu, na Baščaršiji, i njena trasa ide preko Trebevića do Jahorine. Zapravo ona simbolizuje sve ono što mi kroz naš imidž gradimo jer spaja grad s planinom ali i ljude što je u našem kontekstu jako važno jer smo protivteža politikama i interesima koji ih svakodnevno pokušavaju podijeliti.

Dakle, Mini je 14 km duga staza, idealna za brze trkače, za početnike u trail trčanju ali i za one kojima je Midi koji se održava dan ranije malo pa žele tokom vikenda završiti dvije trke što je sjajna kombinacija jer se savršeno dopunjuju. Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kog će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti. Maxi dug 69 km je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format ultre jer nema mnogo uspona i nije preteška. Ultra je za iskusne trail trkače a dužinom od 104 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke.

Mislim da su naši glavni aduti prepoznatljivost i imidž koji Jahorina ima još od Olimpijskih igara, atraktivnost i raznovrsnost staza, a posebno dijela koji se trči bob stazom što nemate priliku ni na jednoj drugoj trci bilo gdje u svijetu, blizina Sarajeva koje trkači svakako žele posjetiti i gastro ponuda koja, iako posljednja u nizu nabrojanih aduta, nije ni malo manje važna od onog prvog. Kod nas se izuzetno dobro jede, hrana je gurmanska, ponuda raznovrsna, cijene su pristupačne. Kad neko razmišlja o dolasku na našu trku svi odmah razmišljaju o tome gdje otići na ćevape, gdje na baklave, gdje na burek, gdje na pečenje ispod sača.

24174537_1956633167681951_7625766820533355369_n
Foto: Jadran Ćilić


Što je drugačije u odnosu na prošlu godinu, ima li novosti? Koliko natjecatelja očekujete?

Ono što je novo jeste otvoreni poziv trkačima-blogerima za 10 posebnih aranžmana koje smo pripremili za akreditovane medije. Tačnije, za 10 blogera-trkača ćemo obezbjediti startni paket, smještaj na Jahorini te organizovati izlete i sadržaje u Ski centru na Ravnoj planini, zabavnom parku Sunnyland na Trebeviću i Sarajevu kako bismo im pokazali sve ono zbog čega bi turisti zaljubljenici u prirodu i outdoors trebali izabrati Sarajevsko-romanijsku regiju za destinaciju i našu trku kao glavni razlog dolaska.

Ono na čemu još radimo ove godine jeste proširenje startnog paketa na način da svi učesnici od organizatora dobiju poklon i vaučere koje će moći iskoristiti za panoramsko razgledanje Jahorine, vožnju zip-lineom na Ravnoj planini, alpine roller coasterom Sunnylanda i žičarom koja kreće iz Sarajeva i vozi do Trebevića. Dakle, osim što će sve ljepote moći sagledati trčeći našim planinama, imaće takođe mogućnost da kroz jednu potpuno drugačiju perspektivu dožive sve to i iz vazduha. Na ovaj način, vjerujem da će dosta njih svoj boravak produžiti bar za jedan dan kako bi iskoristili pogodnosti koje nudimo. Biće tu još iznenađenja i inovacija, nećemo sve otkrivati sad.

Očekujemo da se primaknemo tom broju od 600 učesnika koji smo postavili kao limit. Prošle godine smo imali preko 40% porast u broju učesnika. Još jedan zanimljiv podatak je da smo 2017. imali preko 40% više učesnika iz BiH nego godinu dana ranije što pokazuje da i kod nas trail trčanje postaje sve popularnije. U prilog tome ide i podatak da sad osim JUT-a, u BiH imamo najavljenih 7 trail trka u 2018. godini.

minimidi
Foto: Jahorina Ultra Trail


Ideja s otvorenim pozivom za trkače-blogere te medije je odlična! Kako ste došli na ideju? Pošto i sama imaš blog: Trčim jer štrčim (jedan od najzanimljivijih sportskih blogova na ovim prostorima 🙂
 ), vjerujem da si imala velikog udjela u zamisli.

Hvala ti na pohvalama za blog! Znači mi jako puno, ti i ja radimo istu stvar i podrška smo jedna drugoj, iskreno i bez rivaliteta. Inače, držim se takvog modela u životu generalno pa i u poslu, sarađujem sa svima, stvaram mrežu podrške jer bez toga, nema zdravog razvoja.

Prošle godine sam na UTMB-u saznala za akreditacije koje se daju medijima, uključujući i blogere, i pomislila da je to sjajna stvar. Ti i ja i slični nama znamo koliko vremena izdvajamo za uređivanje bloga, promociju i marketing, a da od toga ne živimo, odnosno ne zarađujemo. S druge strane, promovišemo trčanje, doprinosimo razvoju trkačke zajednice, promovišemo trke na koje idemo i dajemo nekakav svoj sud o njima što im svakako donosi publicitet. Vjerujem da se i tebi javlja jako puno trkača s raznoraznim pitanjima o treninzima, opremi, trkama, rezultatima, povredama i sl. Dakle, naš uticaj je veliki, ali većina domaćih organizatora to baš i ne uviđa. Ja plaćam startninu za trke na koje idem i to nikada nije problem jer svačiji trud treba da se nagradi, ali je lijepo ako me neko pozove i takvom gestom iskaže poštovanje svemu što radim. Volim na takvu gestu uzvratiti na način da onda nekog od čitatelja mog bloga  počastim startninom za tu istu trku jer sam svakako planirala trošak.

To je dakle prvi razlog zašto smo pokrenuli ovu inicijativu, da vam mi kao organizatori JUT-a poručimo da ste nam važni i da cijenimo to što radite. Drugo, za dobar marketing su bitna kreativna rješenja. Ovo je jedno od takvih. Bacili smo mamac, kolege blogeri su se zainteresovali i sad stvaramo zanimljive forme i načine kako da predstavimo trku, i pratimo koliki nam je domet. S velikom pažnjom ćemo se posvetiti planiranju vašeg boravka i realizaciji kompletnog aranžmana koji smo kreirali za goste blogere jer želimo da budemo dobri domaćini, želimo da vam bude lijepo i da puno dobrih utisaka prenesete vašoj publici.

Lično sarađujem i s magazinom Outdoors (Hrvatska) i online magazinom Moja planeta (Srbija), tako da lako dobijem priliku da predstavim trku publici. Nije sve to došlo samo od sebe, naravno. Tu je isto puno truda uloženo, više godina izgradnje ličnog kredibiliteta i stila, pozicioniranje mene i mojih projekata unutar “outdoors zajednice“. Jako sam ponosna na to. E sad, iznenađujuće je da već godinama sarađujem s mnogim sjajnim ljudima s kojima se nikada u uživo nisam srela, baš ovako kao s tobom pa se našem prvom susretu iskreno radujem.

maxi
ultra
Foto: Jadran Ćilić / Adnan Bubalo


Hvala i svaka čast što mislite i na blogere! U našem zadnjem razgovoru sam rekla da ću i ja sudjelovati na JUTu jednog dana, ni ne sluteći da će to biti već ove godine. V
eselim se dolasku, našem susretu i veličanstvenoj prirodi. Imaš li, kao iskusna trail trkačica, neki savjet za mene te za sve ostale koji se žele okušati u trailu na Jahorini, ali i drugdje?

Svaka trail trka je drugačija pa ću na tvoje pitanje odgovoriti fokusirajući se na Jahorina Ultra Trail a čitaoci nek izvuku one univerzalne stvari koje su primjenljive i na sve ostale.

Dakle, na našoj trci se ne plašite Jahorine, već Trebevića. Ovi što učestvuju na Midi, Maxi i Ultra Trailu trebaju da vode računa da ih na toj sekciji čeka najjači uspon. Na 10 km staze je 1000 m kumulativnog uspona pa snagu trebaju rasporediti tako da im ostane i za kraj. Trkačima na Midiju, taj uspon je odmah na početku, a ovi što dolaze s Ultre, nek vode računa da se na Romaniji ne potroše previše. Učesnici Maxi i Ultra Traila prije uspona na Trebević imaju duži dio staze kroz kanjon Miljacke koji je trčljiv, što može da zavara i da ih ponese pa kad dođe uspon da snage nedostaje. Dakle, treba ozbiljno izanalizirati vertikalni profil staze i napraviti neku ličnu procjenu i plan. Međutim, tek kad se izađe na stazu i trka počne, treba procjeniti može li se uz ostale subjektivne i objektivne faktore koji bitno utiču na naše performance, taj plan i realizovati.


Vrlo si aktivan
član zajednice s neiscrpnom motivacijom. Radiš li na nekim novim projektima?

Taj spoj energije i kreativnosti mi ne da da mirujem. Trenutno radim na kreiranju nečega što će se zvati Balkana Outdoors Media. Ideja je da kompletiram ekipu i opremu koja će moći kreirati zanimljive video formate koji promovišu neke od najljepših destinacija u BiH ali na način da prikažemo šta se tamo može raditi. Dakle, ne snimci prelijepih lokacija snimljeni dronom, već kadrovi s akterima koji na tom prostoru trče, u patikama, s krpljama ili na skijama, voze bicikl, penju neki pravac, spuštaju se kajakom ili kanjonom. I mi domaći još uvijek otkrivamo kako je zemlja u kojoj živimo prelijepa ali uz to treba promovisati i taj aktivan životni stil i da odlazak u prirodu podrazumjeva neku akciju te dati ljudima ideju šta na tom prostoru mogu da rade. Svi uglavnom prvo požele da raspale roštilj ili na ražnju okrenu jagnje.

JUT_Adnan_Bubalo
Foto: Adnan Bubalo


Jedva čekam vidjeti prekrasne prizore koje ćeš nam otkriti! Na koje utrke planiraš ove godine?

Nemam mnogo trka na koje planiram ići ove godine. Po prvi put na 100 milja Istre idem, a da neću trčati već se želim više fokusirati na promociju JUT-a. Ali zato kad tu misiju završim, krajem aprila odlazim na Madeira Island Ultra Trail, trku Svjetskog kupa u ultra trailu koja se odvija u portugalskog pokrajini Madeira, zapravo na ostvu koje je smješteno u sjevernom dijelu Atlantskog okeana, jugozapadno od Portugala, recimo negdje između evropskog kontinenta i Maroka. Inače, Madeira je rodno mjesto Cristiana Ronalda.

Tamo idem kao akreditovani medij, na poziv organizatora. Dakle cilj mi je obići njihovo prelijepo osrtvo, učestvovati na trci, sve dokumentovati i kao Balkana Outdoors Media predstaviti sve doživljeno našim trkačima kroz live stream, narative, lijepe fotografije i video materijal. Pokušaću na ovaj način ponovo otići na UTMB, ali na najkraću trku, a ostatak vremena provesti penjući se i istražujući inspirativnu Bijelu planinu.

Jedan od ovogodišnjih prioriteta jeste provesti više vremena upoznajući naše bh planine za koje rijetko imam vremena jer su odlasci i nastupi vani uvijek do sada bili prioritet.

22853392_1909165499095385_4363538235275420986_n
Foto: Adnan Bubalo


Sretno u Portugalu! 🙂 Imaš li trkačke uzore?

Ne baš. Jako poštujem rezultate koje trail trkači i trkačice postižu, bilo da se radi o elitnim ili našim regionalnim zvjezdama ultra-traila ili jednostavno mojim prijateljima koji su kroz trenažni proces napravili vidljiv napredak. Međutim, moj život je drugačiji i u toliko komplikovaniji jer ja imam porodicu, posao, vodim blog, bavim se trčanjem i organizujem trku. Tu treba mnogo kompromsa da se napravi i da se ambicije usklade. Nekad zamišljam kako bi bilo super kada bih sve te obaveze izbacila iz života i mogla se baviti samo trčanjem, a onda shvatim da to ne bi bilo to jer ja moram u životu imati sav ovaj haos, on me najbolje pokreće.

22730536_1909143019097633_1405258491450169396_n
Foto: Adnan Bubalo


Trenutno najdraže tenisice za trčanje?

Adidas ultra boost su mi najdraže za cestovno trčanje, trail boost za kratke vertikalne trke, Brooks Cascadia za trail i Saucony Arctic za trčanje po utabanim snježnim stazama.


Tvoja misao za kraj?

Volim se šaliti na svoj račun pa ću intervju završiti dijelom šaljive pjesmice ‘što blogerka nisam modna’ koju sam pisala lamentirajući o sebi i svojoj odluci da uređujem blog baš o trčanju.

…a mogla sam da sam znala
modom sebi put da krčim
mjesto pjesmu što sad pišem
i u pjesmi trku trčim

umjesto da štiklom tankom
crven tepih sada gazim
ja uz brdo trčim trku
do koljena jezik plazim

pare bi mi došle same
da prodajem modne finte
sad sred šume bez nokata
trčim trku ja bez kinte…

Cijelu pjesmu možete pročitati ovdje.

Draga Sanja, hvala još jednom na razgovoru! Želim ti puno uspjeha sa svim projektima! Vidimo se u srpnju! 🙂 ❤

Prvi intervju // Sanja Kavaz
Blog // Trčim jer štrčim
Facebook // Trčim jer štrčim  // Jahorina Ultra Trail

Like me on Facebook!
Instagram: val_dur

Tekst je autorsko djelo autorice bloga valtrci.com i kao takvo nije dozvoljeno njegovo neovlašteno korištenje. Isto će se u protivnom smatrati kršenjem autorskog prava.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s